Schuurdeur afhangen of plaatsen

Deze klusgids bestaat uit 13 stappen

Is je schuurdeur kapot, dan is het tijd om een nieuwe aan te schaffen. Een versleten schuurdeur kan de inboedel namelijk niet meer de juiste bescherming bieden. Met een beetje pech loopt het regenwater makkelijk binnen, wat verrotting tot gevolg heeft. Met deze stappen vervang je de deur makkelijk zelf.

Stel een vraag of reageer
  • Kosten€ 100
  • Tijdsduur2 uur
  • Personen2
  • Bekeken6577
  • Favorieten0
  • MoeilijkheidGemiddeld
Delen:

Stap 1

Meet de maten van de oude deur af. Is deze deur daarvoor te versleten, meet dan de maten van de deurposten en trek hier twee centimeter van af.

Tip:Check even hoe de scharnieren ervoor staan. Soms zijn ze nog prima te gebruiken.

Stap 2

Je kan nu kiezen hoe je de nieuwe deur wil maken: snij je hem in zijn geheel uit een stuk betonplex of maak je een deur met verschillende planken? Kies je voor het laatste, zorg er dan voor dat je ze losse delen goed vastzet. Het liefst met RVS-schroeven. Bevestig de verdikking zó dat ze bij de scharnieren uitkomen.

Stap 3

Heb je liever een deur van betonplex, laat deze dan in de bouwmarkt op maat zagen. Kies voor een plaat die 18 millimeter dik is en voorzien is van een watervaste deklaag. Gebruik de afgezaagde stukken als extra versteviging bij de scharnierpunten. Bevestig de stukken met RVS schroeven en werk ze af met montagekit. Lees hiervoor de volgende stappen.

Stap 4

Boor de gaatjes eerst voor en gebruik daarna een verzinkboor, zodat de schroefkop mooi verzinkt.

Stap 5

Smeer een ruime hoeveelheid montagekit tussen de planken en klem de planken op elkaar met een lijmtang. Gebruik eventueel een ander plankje om beschadiging te voorkomen. Is de lijm droog, dan kan je de onderdelen vastschroeven.

Stap 6

Koop of maak een weldorpel en schaaf of vijl hem mooi rond. Maak aan de onderkant een inkeping met een kleine guts of een ronde vijl.

Tip:Smeer een strook watervaste kit op de plek waar de dorpel moet komen en bevestig de dorpel met RVS schroeven. Zorg ervoor dat de dorpel 3 mm over de rand van de deur uitsteekt.

Stap 7

Smeer een strook watervaste kit op de plek waar de dorpel moet komen en bevestig de dorpel met RVS schroeven. Zorg ervoor dat de dorpel 3 mm over de rand van de deur uitsteekt.

Stap 8

Als de oude scharnieren nog bruikbaar zijn: maak ze even schoon met een staalborstel.

Stap 9

Meet precies de plaats af waar de scharnieren bevestigd moeten worden. Gebruik een rechte haak om de scharnier loodrecht op de deur te plaatsen en maak met een dun boortje een gat in het midden van het schroefgat.

Stap 10

Boor met een 6 millimeterboor door tot je in de verdikking zit en verruim het gat deels met een verzinkboor of een 10 millimeterboor, zodat je plaats hebt voor een slotbout. Druk de slotbout door gat en geef tikje met hamer, zodat kop zich vastzet. Zet de bout vast met een moer. Herhaal dit bij alle andere gaten.

Stap 11

We kunnen de deur nu ophangen. Laat hem steunen op wat restblokjes, dan hoef je hem niet steeds te tillen. Controleer even of de deur mooi recht hangt en of hij zonder problemen open en dicht gaat.

Stap 12

Dit is de binnenkant van de deur, met opzetstukken uit dezelfde plaat betonplex. Zo’n verdikking geeft meer stevigheid voor de scharnieren en de grendel die je er nog op gaat plaatsen.

Stap 13

Schilder de deur met twee lagen dekkende beitsverf en plaats een grendel op de hoogte van de verdikking. Moet je voor de grendel in beton boren, gebruik dan een boorhamer of een klopboormachine. Gebruik een plug en wat kit om de schroeven wat te verstevigen.

87 out of 100 based on 24

Populaire klusgidsen met handleiding