Fietsketting inkorten of spannen

Deze klusgids bestaat uit 6 stappen

Er is niks zo irritant als een fietsketting die te lang is. Fietskettingen worden langer naarmate je je ze langer gebruikt. Als gevolg daarvan hoor je een ratelend geluid vanuit jouw kettingkast, trapt jouw fiets regelmatig door en moet je hard trappen voor weinig vaart. Gelukkig is het verkorten van de ketting een eitje.

Lees meer Stel een vraag of reageer
  • Kosten€ 10
  • Tijdsduur30 minuten
  • Personen1
  • Bekeken11059
  • Favorieten0
  • MoeilijkheidMakkelijk
Delen:

Stap 1

Eerst de oude fiets: maak het versnellingskettinkje los. Daarna kan je de asmoer losdraaien met een ring- of steeksleutel. Draai de moer van de kettingspanner een kwartslag aan, zodat het achterwiel iets naar achteren gaat. Draai de asmoer weer vast en controleer of het wiel in het midden zit. Herhaal deze stappen aan de andere kant van de fiets.

Stap 2

Bij een moderne fiets gaat dit iets anders. Draai ook hier de asmoer los met een ring- of steeksleutel. Draai daarna met een inbussleutel de kettingspanner een héle slag aan, zodat ook hier het wiel naar achteren gaat. Draai de asmoer weer aan en herhaal deze stappen aan de andere kant van de fiets.

Stap 3

Soms moet je de ketting ook wat inkorten, omdat hij tijdens het gebruik langer is geworden. Verwijder de kettingkast, zodat je goed bij de ketting kan. Zoek de verbindingsschakel en maak deze los met een tang. Heeft een fiets een derailleur, dan heeft de ketting geen verbindingsschakel. Maak hier de schakels los van elkaar met een kettingpons.

Stap 4

Wip de verbindingsschakel eruit of klem de schakel tussen de kettingpons en haal het asje eruit. Verwijder twee schakels, waarbij je ervoor zorgt dat er aan elk uiteinde een binnenschakel zit. Bij de ketting van de fiets met een derailleur moet er aan een kant een buitenschakel zitten.

Stap 5

Druk de verbindingsschakel of de gewone schakel aan een van de uiteindes vast en leg de ketting om de tandraderen.

Stap 6

Maak de uiteindes aan elkaar vast en breng de ketting op spanning. De speling mag in het midden van de ketting tot 15 millimeter zijn. Rondiom het grote tandwiel mag dit 5 millimeter zijn. Controleer nog een keer of het wiel in het midden zit en stel hem zo nodig opnieuw af.

87 out of 100 based on 24

Populaire klusgidsen met handleiding