Glas-in-lood vervangen, repareren en opknappen

Deze klusgids bestaat uit 7 stappen

Glas-in-loodramen zorgen in huis voor een bijzondere sfeer maar heeft jou deur of kozijn rammelende ramen, slijtageplekken en gebroken ruitjes? Dan is jouw glas-in-looddeur toe aan een opknapbeurt! Met deze tips lak jij de deur vakkundig en herstel jij rammelende of gebroken ruitjes in een handomdraai.

Stel een vraag of reageer
  • Kosten€ 30
  • Tijdsduur1 dagen
  • Personen1
  • Bekeken14970
  • Favorieten0
  • MoeilijkheidMakkelijk
Delen:

Stap 1

Ontvet de deur eerst met goede ontvetter, maar gebruik liever geen ammonia. Schuur hem daarna grondig met een excentrisch schuurapparaat. De spijltjes tussen de raampjes kan je beter met de hand schuren. Verwijder het stof en neem de deur af met een vochtige doek. Door het vocht zwellen de houdvezels wat op. Schuur deze af met fijn schuurpapier

Tip:Schuur met de richting van de nerf mee en maak daarbij gebruik van een schuurblok en een stofkapje.

Stap 2

Sommige raampjes zullen loszitten. Vul de ruimte tussen deze ramen en de spijlen van de deur met acrylaatkit. Zit het glas los in het lood, gebruik dan een plamuurmes of een brede beitel om het lood een beetje los te maken. Verwijder de droge resten van de oude kit en vul de ruimte op met transparante glaskit. Druk het lood daarna weer terug met ee

Stap 3

Als je een nieuwe vloer hebt, moet je de deur soms inkorten. Meet de afstand tussen de bovenste deurpost en de drempel en trek twee centimeter van die afstand af, zodat je genoeg ruimte hebt aan de bovenkant en onderkant van de deur. Teken de maat af op de deur en zaag het overtollige hout af met een scherpe handzaag.

Tip:Zet de zaag loodrecht op de deur, anders krijg je een scheve onderkant.

Stap 4

Is een ruitje kapot, dan moet je hem vervangen. Doe dit door het lood eromheen voorzichtig omhoog te buigen met een brede beitel of een plamuurmes. Wip het glas eruit en neem de maat voor het nieuwe ruitje. Zorg dat de nieuwe ruit minstens 2 millimeter dik is en snijd het zo nodig op maat met een glassnijder.

Stap 5

Plaats het nieuwe ruitje op de plek van het oude ruitje, slijp de randen eventueel eerst met een wetsteentje of een vijltje. Smeer daarna een beetje acrylaatkit tussen het glad en het lood en druk het lood voorzichtig tegen het glas.

Stap 6

Soms kan de deur ook een likje verf gebruiken. Zet de deur eerst in de grondverf en vul de beschadigingen daarna op met lakplamuur. Stof de deur af als hij opgedroogd is en smeer er een nieuwe laag grondverf op. Laat ook deze verf opdrogen, stof het af en breng de eerste aflaklaag aan. Dit hele proces kan soms dagen duren! Klik voor meer schilderti

Stap 7

Als de structuur van het glas onregelmatig is, kan je er beter een plamuurmes tegenaan zetten, in plaats van dat je er schilderstape op plakt. Schilder eerst de spijlen tussen het glas voordat je de rest van de deur beschildert met een roller. Zo werk je de vegen van de kwast mooi weg.

87 out of 100 based on 24

Populaire klusgidsen met handleiding