Sifon of waterafvoer vervangen

Deze klusgids bestaat uit 10 stappen

Om verstopping te voorkomen of te verhelpen is het zaak dat je van tijd tot tijd de sifon of de gehele afvoer te vervangen. Dat is niet zomaar een klus die elke doe-het-zelver zonder hulp voor elkaar krijgt. Deze handleiding gidst jou probleemloos door de klus. Deze klus kan een uurtje tot meerdere dagen in beslag nemen, afhankelijk van of je de vloer open moet breken.

Stel een vraag of reageer
  • Kosten€ 20
  • Tijdsduur1 dagen
  • Personen1
  • Bekeken20870
  • Favorieten0
  • MoeilijkheidMakkelijk
Delen:

Stap 1

We beginnen met het vervangen van de afvoer. Wil je alleen de sifon vervangen, klik dan door naar stap 8. Zaag met ijzerzaag de oude loden leiding of de PVC buis door.

Stap 2

Draai de schroef in de afvoerplug los.

Tip:Als deze te vast zit, moet je hem even laten weken in schoonmaakazijn.

Stap 3

Vervang de loden leiding of de oude PVC buis met een nieuwe PVC buis van 40 millimeter diameter. Zoek uit waar de afvoerleiding het best op kan aansluiten. Hiervoor kan de vloer open gebroken meten worden. Zaag de bestaande afvoerbuis door met beugelzaagje of multitool. Houd er rekening mee dat het Y-stuk over een deel van de buis wordt geschoven!

Stap 4

Teken het stuk buis af waar het Y-stuk overheen geschoven wordt. Ruw dit even op met schuurpapier en smeer er lijm op. Smeer ook lijm in de mof van het Y-stuk en plaats het Y-stuk in de richting van de standleiding. En gebruik een gatenzaag van iets meer dan 40 millimeter om een eventuele balk te doorboren.

Stap 5

Houd het Y-stuk en de buis een minuutje of twee vast, tot de lijm redelijk droog is.

Stap 6

Bepaal waar de nieuwe afvoer door de vloer moet komen en boor met een gatenzaag van 41 millimeter een gat, loodrecht onder de afvoer. Steek de buis, voorzien van een kniestuk (90 graden) door het gat. Lijm een mof vast aan de buis en plaats een insteekrubber van 32 millimeter doorsnede.

Stap 7

Zaag de witte pijp op maat, zowel onder als bij het gebogen stuk. Wees voorzichtig: zaag liever te weinig af dan teveel.

Stap 8

Probeer uit of de witte pijp past, pas hem zo nodig aan. Schuif het rechte stuk witte pijp daarna in de rubberen mof. Gaat dit stroef, gebruik dan wat vloeibare zeep.

Stap 9

Zet de afvoerplug losjes vast met de schroef bovenin de wastafel. Let erop dat de verschillende rubbers goed op hun plaats blijven. De schuine kant van het rubber moet in de sifon steken.

Stap 10

Als alles op zijn plek zit, kan je de buizen vastdraaien. Let op gebruik geen gereedschap! Schroef ook het afvoerputje vast. Ze de kraan open en controleer even op lekkage. Niks aan de hand? Mooi, dan ben je klaar. Lekt het wel, check dan even of je niks scheef hebt vastgedraaid.

87 out of 100 based on 24

Populaire klusgidsen met handleiding