CV-ketel bijvullen en ontluchten

Deze klusgids bestaat uit 5 stappen

Elke CV-ketel heeft een manometer waarmee de waterdruk wordt gemeten. Staat jouw meter tussen 1 en 1.5 of komt er een borrelend geluid uit de radiator, dan moet je de ketel eerst ontluchten en vervolgens eventueel bijvullen.

Stel een vraag of reageer
  • Kosten€ 1
  • Tijdsduur20 minuten
  • Personen1
  • Bekeken6411
  • Favorieten0
  • MoeilijkheidMakkelijk
Delen:

Stap 1

Steek het ontluchtingssleuteltje in de ontluchtradiator, draai linksom en laat de lucht ontsnappen totdat er water uit de verwarming komt. De druk in de CV-installatie zal iets teruglopen, waarmee ook de manometer.

Tip:Gebruik een emmer of een doekje om het water mee op te vangen.

Stap 2

Soms is de manometer na het ontluchten teruggelopen tot de 1. Als dat bij jou ook zo is, moet je de ketel even bijvullen. Zorg er wel eerst voor dat de ketel is afgekoeld! Schroef de dop van de vulkraan, die meestal vlakbij de ketel zit, los. Linksonder zit de ringsleutel om de afsluiter te bedienen. Draai hem een kwartslag open.

Stap 3

Sluit de vulslang aan op de waterkraan en vul hem zachtjes met water. Draai daarna de kraan weer dicht. Druk je duim op het andere uiteinde van de slang en sluit de slang vervolgens aan op de vulkraan.

Stap 4

Draai de waterkraan een stukje open en draai de vulkraan met een kwartslag open. De rode streep op de vulkraan is nu horizontaal, in plaats van verticaal. Draai de waterkraan wat verder open, zodat de waterdruk in de installatie oploopt. Staat de manometer op 2, sluit dan eerst de vulkraan en daarna de waterkraan.

Stap 5

De druk in de CV-installatie is weer op peil, dus je kan weer gebruik maken van de verwarming! Let wel even op: als je de ketel vaak moet bijvullen, zit er ergens een lek. Kijk of je die op kan sporen en verhelpen met een nieuw knelringetje of pakkingstape.

Tip:Veel ketels ontluchten automatisch met een pomp. Draai het ventieltje daarvan nooit aan!

87 out of 100 based on 24

Populaire klusgidsen met handleiding