Beluchter op afvoer vervangen of plaatsen

Deze klusgids bestaat uit 8 stappen

Hangt er wel eens een putlucht of rioollucht in je huis? Dan is het waarschijnlijk tijd om een nieuwe beluchter te plaatsen. Da’s zeker geen ondankbare klus, want rioollucht kan gevaarlijke situaties opleveren als het vlakbij de ketel vrijkomt!

Stel een vraag of reageer
  • Kosten€ 20
  • Tijdsduur1 minuten
  • Personen1
  • Bekeken53358
  • Favorieten0
  • MoeilijkheidMakkelijk
Delen:

Stap 1

Zorg dat je alle benodigdheden bij elkaar hebt. Het is handig om een Y-stuk met een rubberen sok te gebruiken, want dan hoef je later niet te zagen. Linkt op de foto zie je een beluchter met schroefklemkoppeling. Het klepje voorkomt Dat de afvoer vacuüm trekt.

Stap 2

Dit is de binnenkant van de beluchter. Dat witte klepje in het midden wipt op en trekt dan lucht aan. De afvoer trekt dan vacuüm, bijvoorbeeld tijdens het doorspoelen van een toilet of het spoelen van een wasmachine. Het gevolg is dat de sifon of het afvoerputje worden leeg getrokken en de vieze lucht vrij spel krijgt.

Tip:Er bestaan sifons met beluchter, die zijn erg handig voor de vaatwasser in de keuken!

Stap 3

Prepareer eerst het Y-stuk met de bocht van 45 graden, het stukje afvoerpijp van 40 mm en de beluchter. Gebruik zoveel mogelijk bochten/moffen met een rubberen ring, zodat je later niet hoeft te zagen.

Stap 4

Zaag de afvoerpijp recht af, het liefst met behulp van een verstekbak. Braam de randen even af met schuurpapier en ruw met datzelfde papier de te lijmen stukken wat op. Smeer de lijm over de ruwe gedeeltes en schuif de buis in de stukken. Laat dit even drogen.

Stap 5

De beluchter gaat met een knelkoppeling op de afvoerpijp.

Stap 6

Bepaal de plaats van het Y -stuk en zaag de pijp door met het ijzerzaagje. Ruw ook hier de randen af met schuurpapier. Gebruik daarna een mof met rubberen ringen.

Tip:Gebruik vloeibare zeep op vaseline als de mof er stroef op gaat.

Stap 7

Verwijder de doorgezaagde pijp en de sifon en plaats de geprepareerde Y-stuk met de beluchter. Draai daarna de sok met de rubberen ringen met een beetje vloeibare zeep over de bestaande pijp. Kort de bestaande pijp in en plaats de sifon terug.

Tip:De schroefklemkoppeling van de oude sifon zijn vaak lastig los te draaien. Laat deze even in even in schoonmaakazijn weken.

Stap 8

Zit alles weer in elkaar, controleer dan even of je geen lekkage hebt. Plaats anders even een nieuw koppelingsringetje.

87 out of 100 based on 24
  • Lo Vraag 2019-05-06 14:24:56

    Hi, ik heb een vraag. De vorige eigenaar van mijn woning heft een badkamer boven in een kamer gemaakt. Hij heeft echter geen beluchting aangebracht. Nu is de aansluitbocht onder mijn woning losgelaten waatdoor ik een rioollucht had. Mijn vloer is opengebroken en de bocht is vervangen. Hierna trok het hele water in mijn wc pot als ik boven in de badkmaer de wc doortrok en kwam er met kracht water uit het putje in mijn bad en wastafel. Na een paar weken was dit weg, maar nu heb ik weer beneden rioolstank en vliegjes. kan het zijn dat door het ontbreken van de beluchting de boel vacuum zuigt en er weer voor heeft gezorgd dat het riool benenden lek is?

Populaire klusgidsen met handleiding