Laminaat en plakplinten leggen

Deze klusgids bestaat uit 20 stappen

Natuurlijk wil jij dat de vloer van je woning er piekfijn uitziet. Een goed gelegde laminaatvloer vergt wat zorgvuldigheid, zeker als je hem mooi wilt afwerken met plinten en drempels. Dit stappenplan loodst jou zó door de klus heen!

Stel een vraag of reageer
  • Kosten€ 150
  • Tijdsduur1 dagen
  • Personen1
  • Bekeken7704
  • Favorieten0
  • MoeilijkheidMakkelijk
Delen:

Stap 1

Laat de planken na aankoop enkele dagen in de ruimte liggen, want ze kunnen nog krimpen of uitzetten. Lees hiervoor goed de handleiding, want de uitzet/krimp kan per merk verschillen. Zorg er ook voor dat de ondergrond vlak is en dat de eventuele vloerbedekking is verwijderd. Het zeil van het oude parket kan eventueel blijven liggen.

Tip: Woon je in een gehorig huis of is de vloer niet helemaal vlak, leg dan wat extra ondervloerplaatjes. Zorg dat de vloer boven de kruipruimte voorzien is van een vochtscherm en geluidsisolatie.

Stap 2

Begin in de rechterhoek van de kamer. Leg eerst twee banen los, met de meskant naar de muur. Controleer of de kamer enigszins recht is meet af hoe je aan de andere kant van de kamer uitkomt. De laatste baan de je legt mag niet smaller zijn dan vijf centimeter. Wordt hij dat wel, versmal dan de planken van de eerste baan.

Tip:Leg het laminaat naar licht toe, dat oogt mooi vlak.

Stap 3

We kunnen de planken nu vastleggen. Klik de meskant in de groefkant door de plak iets schuin te houden en plat te drukken tot je een klik hoort of voelt. Pas op, forceer niks!

Stap 4

Gebruik afstandhouders om de ruimte tussen de muur en de planken te behouden. De vloerhaak is handig voor het inklikken van het laatste stukje vloer.

Stap 5

Zijn er buizen in de kamer? Verwijder de rozetten of druk ze omhoog en meet nauwkeurig de uitsparing rond de buizen. Laminaat mag er niet strak tegenaan liggen. Neem dus een afstand van ongeveer 6 mm, afhankelijk het merk laminaat. Lees in de volgende stappen hoe je zo net mogelijk een stukje uit het laminaat zaagt.

Stap 6

Teken het uit te zagen stuk af op de laminaatplank en klem de plank vast op een onderplankje. Zaag de gaten uit met een gatenzaag of met een speedboor.

Stap 7

Zaag het stuk verder uit met een beugel- of decoupeerzaag. Hou nog altijd in je achterhoofd dat er ruimte moet zitten tussen de buis en het hout! Bewaar het uitgezaagde stukje, die heb je later nog nodig om het gat weer op te vullen.

Tip:Als je eerst plakband over de zaaglijnen plakt, kan de rand niet rafelen. Dat geeft een mooi effect.

Stap 8

Plaats het laminaat om de buis en leg het afgezaagde stukje tussen de buis en de muur.

Stap 9

Klem de rozet weer terug om de buis en druk hem naar beneden. Zo valt de opening meteen weg. Nieuwe rozetten nodig? Die zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

Stap 10

Zorg ervoor dat de kruipruimte altijd bereikbaar is door het laminaat ruim rond het luik te zagen. Zo zijn de naden van het oude luik mooi afgedekt. Plak ook hierbij plakband over de zaaglijnen om rafelranden te voorkomen. Volg de komende stappen om een mooi luik uit te snijden.

Tip:Het zeil kan vaak blijven liggen, zoals op deze foto.

Stap 11

Snijd eerst de ondervloer en daarna de planken op maat. Soms niet je de meskant van de plank verwijderen, zodat het luik niet zal klemmen.

Stap 12

Klik de losse planken in elkaar en schuif het geheel over het luik. Je kan een gootsteenontstopper gebruiken om het luik later weer te openen.

Tip:Zorg ervoor dat de naden mooi gelijk lopen met die van de vloer.

Stap 13

Als alle planken zijn gelegd, is het tijd voor de plakplinten. Gebruik een speciale schaar of een verstekbak met beugelzaag om de plinten goed af te zagen. Het nadeel van plakplinten is dat ze snel loslaten. Je kan wat kit gebruiken om dit te voorkomen.

Stap 14

Voor sommige stukken moet je de plint wat aanpassen. Teken de te verwijderen stukken af en zaag ze weg met behulp van een beugelzaag en eventueel een verstekbak. Plak de plint vervolgens vast met kit.

Stap 15

Soms moet je de drempel bij de deur even aanpassen op het laminaat. Teken af wat er verwijderd moet worden en teken hier kruisjes op. Verwijder het gedeelte zelf met een cirkelzaag of laat dit doen bij de bouwmarkt.

Stap 16

Zo hoort de drempel eruit te zien: hij valt ruim een centimeter over het laminaat en zweeft er enkele millimeters boven. Zo heeft het laminaat nog kans om uit te zetten. De schroef kan je mooi laten verzinken in het hout.

Stap 17

Overige randen kan je afwerken met aluminium strips, zoals hier bij de put voor de Cv-ketel. Zaag de hoeken van de strips in 45 graden, met behulp van een verstekbak en een beugelzaag. Je kan hem ook vastzetten in een bankschroef. Verwijder de bramen met een vijl of wat schuurpapier.

Waarschuwing:Gebruik voor deze stap een veiligheidsbril, zodat er geen staalsplinters in je ogen komen.

Stap 18

Boor de schroefgaten voor met een metaalboortje en leg de strips op hun plek, Gebruik eventueel plakband om verschuiving te voorkomen. Schroef de strips vast en laat de schroef mooi in het metaal zinken.

Tip:Bescherm ook hier je ogen met veiligheidsbril.

Stap 19

We zijn klaar met het leggen van het laminaat en het afwerken van de randen. Het kan zijn dat he het laminaat hier en daar wat beschadigd hebt. Dit verhelp je makkelijk met wat vloeibaar gemaakte was: eerst maak je de beschadiging goed schoon, daarna verwarm je de was en vul je er de beschadiging mee op. Niks meer van te zien!

Stap 20

Zo moet het eindresultaat eruit zien.

87 out of 100 based on 24

Populaire klusgidsen met handleiding