Tocht deur afhangen of plaatsen

Deze klusgids bestaat uit 5 stappen

Heb je net jouw tochtdeur opgeknapt heb je er een aangeschaft, dan is het tijd om hem af te hangen. Zo’n tochtdeur installeren is niet veel werk maar het vraagt wel wat precisie. Deze stappen loodsen jou efficiënt door de klus heen.

Stel een vraag of reageer
  • Kosten€ 15
  • Tijdsduur2 uur
  • Personen2
  • Bekeken3264
  • Favorieten0
  • MoeilijkheidGemiddeld
Delen:

Stap 1

Check of je scharnieren hebt die twee kanten op draaien en een veer heb. Ga ook na of de maat van de scharnieren past bij de inkepingen in de deur. vergroot inkeping eventueel aan met een veil, zaagje of beitel. Verkleinen die je met wat houtlijm en houtspaander. Schroef de scharnieren vast op de deur en gebruik bij bestaande gaten wat houtlijm.

Tip:Als de scharnier niet de ruimte krijgt om helemaal open te gaan, kan je een houtblok je tussen de deurpost en de scharnier plaatsen.

Stap 2

Plak met schilderstape een latje van ca. 3 mm dik bovenop de deur, aan de kant van de scharnier. Leg een plankje onder de half open deur, deze gebruik je om de deur met jouw voet tegen de bovenpost aan te drukken. Teken de plaats van de scharnieren af op de post en boor overal het tweede gaatje voor. Zet de deur vast met schroeven en test hem.

Stap 3

Verwijder het latje bovenop de deur en doe wat lijm tussen het blokje en de deurpost. De deur wordt door het plankje beneden op zijn plaats gedrukt. Boor de gaten voor met een 2 millimeterboortje en schroef de scharnieren voorlópig in de twee gaten vast. Span ook de veren als test aan. Check of de deur open en dicht gaat zonder de posten te raken.

Stap 4

Gaat ‘ie scheef? Corrigeer het met een blokje. Als de deur goed hangt en zwaait, kan je hem definitief vastzetten. Gebruik hiervoor schroeven van minstens 3 centimeter lang. Mocht de schroef niet goed pakken, gebruik dan wat houtlijm met een stukje houtspaan of een stuk lucifer. Laat het steunplankje onder de deur liggen.

Stap 5

Span de veren aan met het meegeleverde stukje staal of met een spijker. Duw bij de juiste spanning het pinnetje in het gaatje. Controleer nogmaals of de deur soepel open en dicht gaat. Klopt alles? Mooi, dan ben je klaar.

87 out of 100 based on 24

Populaire klusgidsen met handleiding