Badkamer tegel vervangen

Deze klusgids bestaat uit 9 stappen

Met gebarsten of losse tegels lijkt jouw badkamer ineens honderd jaar ouder dan hij waarschijnlijk is. Hoewel dit ook zijn charmes heeft, hebben veel mensen graag hele tegels. Gelukkig hoef je niet de hele badkamermuur te strippen als er een gebroken is of loszit.

Stel een vraag of reageer
  • Kosten€ 20
  • Tijdsduur1 dagen
  • Personen1
  • Bekeken2462
  • Favorieten0
  • MoeilijkheidMakkelijk
Delen:

Stap 1

Markeer de losse tegels en plak er schilderstape overheen. Zorg ervoor dat de tape ook een stuk van de tegels onder en boven de losse tegel beplakken, zodat de losse tegel niet kapot valt. Is de tegel al kapot, dan is de tape niet nodig. Peuter en wrik vervolgens met een schroevendraaier het voegmiddel los.

Stap 2

Zo, de losse of kapotte tegel is nu uit de muur. Maak de ondergrond even stofvrij en maak het vochtig met een spons of met een doek. Verwijder voorzichtig het overgebleven voeg van de randen van de nog vastzittende tegels.

Stap 3

Verwijder ook het voeg van de loszittende tegel.

Stap 4

Moet je een tegel vervangen, meet dan op hoe groot hij moet zijn en snijd de nieuwe tegel op maat met een tegelsnijder. Lees hiervoor stap vijf.

Stap 5

Druk de tegel tegen de zijkant van de snijder, dan krijg je een haakse snede. Trek de beugel, licht drukkend, één keer over de tegel. Het is niet de bedoeling dat je de tegel gelijk helemaal uitsnijdt. Verplaats de tegel niet! Zet de beugel weer in de startpositie en druk hem voorzichtig naar beneden, zodat de tegel breekt op de ingekraste lijn.

Tip:Oefen eerst even op een oude tegel.

Stap 6

Smeer wat flexibele kant-en-klare tegellijm op de achterkant van de tegel. Zet je de losse tegel er opnieuw in, maak de onderkant dan eerst cementvrij met een staalborstel. Voor grotere oppervlaktes kan je het beste een lijmkam gebruiken; die maakt ribbels in het lijmoppervlak, waardoor de tegel beter plakt. Laat de lijm intrekken.

Stap 7

Controleer of de ondergrond van de tegel goed vlak is en maak hem nog een keer vochtig. Smeer er daarna een dun laagje flexibele lijm op en laat dit even intrekken.

Stap 8

Druk de tegels enigszins schuivend in de lijm en controleer of de voegen netjes lopen. Verwijder de lijmresten en laat de lijm 24 uur drogen.

Stap 9

Nu is het tijd om te voegen. Kies een flexibele voegspecie in de juiste kleur en maak een speciepapje (zie verpakking specie). Breng de specie ruim aan met een spaan en voeg het goed in met een spons en met je vingers- gebruik daarvoor handschoenen. Maak de tegel nog even schoon met een vochtige doek.

Tip:Bevindt de tegel zich in de doucheruimte, laat het voegsel dan ten minste 24 voor het gebruiken van de douche drogen.

87 out of 100 based on 24

Populaire klusgidsen met handleiding